Energielabel

Heeft u nog geen energielabel voor uw appartement en/of winkel?

Wilt u meer weten, een energielabel aanvragen of wilt u uw huidige energielabel aanpassen?

Lees dan hier verder.

Bij verkoop is een definitief energielabel verplicht!

Het huidige energielabel opvragen van uw woning kan hier.

Een (nieuw) energielabel voor uw woning aanvragen kan hier.

Tips voor het verbeteren van uw woning vind men hier (niet voor appartementen).

Energiebesparing Appartementen
Energie besparen in een appartement
Als eigenaar van een appartement moet je het verduurzamen van je woning vaak regelen via de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Vraag het bestuur om het onderwerp op de agenda van de Algemene Ledenvergadering te zetten.
De eerste stap is het maken van een plan van aanpak.
Het Energieloket van VvE Belang en de helpdesk van Vereniging Eigen Huis kunnen je hierbij helpen.
Subsidie en financiering
De overheid geeft de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor een energieadvies en energiebesparende maatregelen, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en een meerjarenonderhoudsplanning.
VvE’s die bestaande uit minimaal acht appartementen kunnen een Energiebespaarlening aanvragen.
Het leenbedrag is minimaal € 25.000 en maximaal € 10.000.000 met een looptijd van 10, 15, 20 of 30 jaar.
Er geldt een maximaal bedrag van € 25.000 per appartement en bij vergaande renovaties een maximaal bedrag van € 65.000 per appartement. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) verstrekt de lening via het warmtefonds.
Gemeenschappelijk bezit
Dak, buitenmuren, vloer (begane grond) en vaak ook kozijnen zijn in gemeenschappelijk bezit in een appartementencomplex.
Een besluit van de VvE is dan nodig om de isolatie van je appartement te verbeteren.
Ook mag je vaak zonder toestemming geen zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen plaatsen.
Op dit moment zijn er aantrekkelijke subsidies, waar je met je VvE gebruik van kunt maken, om te investeren in energiezuinige maatregelen.
Zelf aan de slag
Wil je daar niet op wachten en zelf al aan de slag?
Investeer in zuinige apparaten en LED-lampen.
Let op het gebruik van de verwarming.
Douche maximaal 5 minuten en plaats een waterbesparende douchekop.
Dingen die je zelf kunt (laten) aanpakken, uiteraard afhankelijk van de afspraken in de VvE:
– Plaats isolerende voorzetwanden aan de binnenkant van de gevels.
– Plaats HR++ glas in bestaande kozijnen.
– Plaats reflecterende folie achter de radiatoren (glimmende zijde naar binnen gericht) om de warmte niet naar buiten verloren te laten gaan.
– Plaats tochtstrippen op deuren.

Informatie m.b.t. het ketelhuis welke u nodig hebt bij de verkoop van uw woning kunt u opvragen bij de administrateur.